Agric. Econ. - Czech, 2003, 49(6):266-274 | DOI: 10.17221/5385-AGRICECON
Influence of policy measures on the competitiveness of the sugar industry in the Czech Republic
- Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe (IAMO), Halle/Saale, Germany
The sugar industry in the Czech Republic is one of the branches of food production that since the end of nineties has been strongly protected by agricultural policy. Here, we will deal with the question how the Czech agricultural policy affected the competitiveness of the sugar industry during transformation. From the analysis, it can be derived that not only agricultural measures but also organisational changes inside the enterprises, as well as modernisation and increasing capacity of plants that all took place before the enforced political aid, supported the stabilisation of sugar beet farming and the sugar industry in the Czech Republic and its competitiveness in the national market.
Keywords: sugar industry, agricultural policy, competitiveness
Published: June 30, 2003 Show citation
References
- Balassa B. (1989): Comparative Advantage, Trade Policy and Economic Development. New York and London. Cited from Eiteljörge U. and Hartmann M. (1999).
- Breitenacher M., Träger U.C. (1990): Ernährungsindustrie. Strukturwandel in Produktion und Absatz. IFO-Institut für Wirtschaftsforschung, Struktur und Wachstum, Reihe Industrie, Heft 46. Berlin und München. Cited from Hartmann M. (1993).
Go to original source...
- Èí K. (2000): Energetické hospodáøství cukrovarù Èeské republiky døíve a nyní. Listy cukrovarnické a øepaøské, 116 (12): 319320.
- Csaki C., Debatisse M., Honisch O. (1999): Food and agriculture in the Czech Republic: from a Velvet transition to the chalenges of EU accession. World Bank, Washington DC.
- Duffek K. (1998): Hlavní rysy souèasného vývoje èeského cukrovarnického prùmyslu. Sborník z konference Øeparství 1998: 2025.
- Duffek K. (2000): Èeský cukrovarnický prùmysl na prahu roku 2000. Sborník z konference Øeparství 2000: 1518.
- Eiteljörge U., Hartmann M. (1999): Central and Eastern European Food Chains Competitiveness. In: The European AgroFood System and the Challenge of Global Competition, pp. 187224. ISMEA, Roma.
- Frohberg K., Hartmann M. (1997): Comparing measures of competitiveness. Discussion Paper No. 2. IAMO, Halle.
- Hartmann M. (1993): Überlegungen zur Wettbewerbsfähigkeit des deutschen Ernährungsgewerbes. Agrarwirtschaft, 42: 237247.
- Kalina A. (1998): Souèasný stav èeského øepaøství a cukrovarnictví. Sborník z konference Øeparství 1998: 1519.
- Koester U. (1992): Grundzüge der landwirtschaftlichen Marktlehre. Franz Vahlen GmbH, München.
- MZe and VÚZE (2001): Panorama potravináøského prùmyslu ÈR 2000. Praha.
- OECD (1996, 2001): Agricultural Policies in OECD countries. OECD, Paris.
- Reisen H. (1982): Protektionsstruktur und internationale Wettbewerbsfähigkeit der deutschen Industrie. Zeitschrift für Betriebswirtschaftslehre, Jg. 52, Ergänzungsheft 2/1982: Wettbewerbsfähigkeit von Unternehmen, pp. 4761. Cited from Hartmann M. (1993).
Go to original source...
- Scott L., Vollrath T.L. (1992): Global Competitive Advantage and Overall Bilateral Complementarity in Agriculture: A Statistical Review. US Department of Agriculture, Economic Research Service, Statistical Bulletin No. 850, Washington D.C. Cited from Weindlmaier H. (1999).
- SVZ (19932001): Situaèní a výhledová zpráva cukrovka, cukr. Ministerstvo zemìdìlství Èeské republiky Praha.
- Vollrath T.L. (1991): A Theoretical Evaluation of Alternative Trade Intensity Measures of Revealed Comperative Advantage, Weltwirtschaftliches Archiv, 127 (2): 265280. Cited from Eiteljörge U. und Hartmann M. (1999).
Go to original source...
- VÚZE (2002): Information.
- Weindlmaier H. (1999): Die Wettbewerbsfähigkeit der deutschen Ernährungsindustrie: Methodische Ansatzpunkte zur Messung und empirische Ergebnisse. Vierzigste Jahrestagung der Gewisola in Kiel. Referat.
- Zemplinerová A., Stíbal J. (1997): Vývoj a efektivnost koncentrace ve zpracovatelském prùmyslu. In: Svejnar J. (edt.): Èeská republika a ekonomická transformace ve støední a východní Evropì. Academia, Praha.
- ZPZPV (1994): Základní principy zemìdìlské politiky vlády ÈR do roku 1995 a na dalí období. Ministerstvo zemìdìlství Èeské republiky. Agrospoj, Praha.
- ZSZ (19942000): Zpráva o stavu zemìdìlství v ÈR za uvedené roky. Zelená zpráva. Ministerstvo zemìdìlství Èeské republiky.
- Zuckerwirtschaft Europa 1995/19962002 (19952001). Bartens, Berlin.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.